Tankar kring kroppen efter ett liv med anorexi

Jag har ju pratat lite tidigare om att jag varit rädd för att jag ska börja hetsäta samt en oro kring att jag ska bli överviktig då jag åt godis varje dag, så jag tänkte att det var dags att prata lite om vad som kan kännas och hända med kroppen när man väl har bestämt sig för att bli frisk från ett ätstörning.

Alldeles i början på mitt liv utan anorexi så var jag rädd för att jag skulle börja hetsäta då jag nästan alltid åt utöver matschemat, just för att jag var sugen och så otrolig glad för att jag hade bestämt mig att lämna anorexin.

När jag hade varit frisk ett tag så åt jag fortfarande godis varje dag, för att det är gott och för att jag hållit mig ifrån det så länge, och trots att jag inte tänkte så jättemycket på det så fanns det ändå en oro kring att jag skulle bli överviktig.

Det jag egentligen vill säga är att all den oron faktiskt har varit i onödan. Nu har min kropp stabiliserat sig och jag har inte alls samma behov av godis längre, nu äter jag det då och då när jag är sugen. Nu menar jag verkligen inte att det är fel att äta godis varje dag, för det är det inte. Jag fikar däremot nästan varje dag, för att jag älskar det. Men jag äter inte tio kakor längre som jag kunde göra precis efter att jag bestämt mig att bli frisk från anorexin. Och anledningen till att jag inte äter tio kakor nu handlar om att jag inte är sugen på mer än typ två-tre. När man håller på att bli frisk från en ätstörning får man nog räkna med att kroppen är ganska instabil ett tag, så var det verkligen för mig i alla fall. Men det är viktigt och komma ihåg att det är naturligt och att man ger det lite tid. Tillslut så stabiliseras både ens matvanor och behov. Jag är dock fortfarande ALLTID hungrig, men även här så får jag ge kroppen den tiden den behöver för att återhämta sig. Kände att detta var lite viktigt att ta upp, för kanske finns det nån därute som känner igen sig. Det krävs tid och tålamod men det är ingenting att oroa sig för, i slutändan blir kroppen som vanligt igen.

7 reaktion på “Tankar kring kroppen efter ett liv med anorexi

  1. Jag var också hungrig precis hela hela tiden i en väldigt lång tid efter att jag blivit frisk. Jag fick panikkänslor av hungern och tänkte att jag i resten av mitt liv skulle behöva gå runt och vara medveten om den. Men så en dag upptäckte jag att den där konstanta hungern/suget inte hade upptagit mina tankar på ett par timmar. så är det fortfarande. Man måste bara vänta, låta kroppen och psyket läka lite.

  2. Det känns väldigt befriande att läsa det här inlägget. Har själv varit sjuk i anorexi i tjugo år (har haft bättre och sämre perioder). Efter ytterligare ett bakslag håller jag nu på att hitta tillbaka till det friska(re) igen. Skillnaden den här gången är att jag inte är inlagd utan måste klara det på egen hand. När man varit inlagd och ätit fulla portioner plus 3-4 näringsdrycker har man ju gått omkring och varit konstant mätt. Nu dricker jag inga näringsdrycker utan försöker att äta vanlig mat. Trots att jag lyckats förbättra matsituationen avsevärt är jag verkligen konstant hungrig och det skrämmer skiten ur mig. Kompenserar fortfarande med att träna så rent intellektuellt vet jag ju att kroppen behöver ganska mycket näring. Har dessutom 10 kg kvar till normalvikt. Det känns skönt att höra att det inte är helt ovanligt att man går omkring och är hungrig trots att man äter. Min största rädsla är också att börja hetsäta och ibland blir jag tvungen att äta mer då kroppen fullkomligen skriker efter mat trots att jag ätit bra. Hoppas verkligen att det kommer ge med sig snart för detta upplever jag som riktigt jobbigt.

  3. Så är det för mig med, jag är hungrig nästan hela tiden! Sen så känner jag inte om jag är mätt så är skiträdd att jag kommer att börja äta mycket mer/hetsa bara för det..
    Men i allafall, har läst din blogg ett tag och jag måste bara säga att du är grym!

  4. Skönt att höra. Slutade själv att svälta mig för ca tre månader sedan. Det avtar, men jag kan fortfarande få som hungersnöd i bland och äta fyra mackor och en chokladkaka på kvällen efter middagen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>