Att våga berätta

Hur fick dina föräldrar veta om ditt mörker? När förstod de att du skar dig och var deprimerad?

Detta är så himla många år sedan att jag knappt minns. Det var i alla fall när jag gick på högstadiet. Allt var ganska kaotiskt, jag förändrades. Den duktiga tjejen började skolka, bråka med lärarna. Mina lärare fick reda på hur jag mådde och tillsammans med dem bestämde vi att jag skulle prata med mamma. Den dagen kommer jag ihåg mycket väl. Jag var fruktansvärt nervös men när hon kom hem från jobbet berättade jag. Att jag mådde dåligt. Att jag skar mig såg mamma på mina armar då och då trots att jag försökte dölja det. Med hjälp utav skolan kom jag i kontakt med BUP men där fick jag tyvärr ingen hjälp, men det är en annan historia som jag säkert har berättat någon gång.

På den tiden var jag en annan tjej. Dels för att jag var fjorton år, men också för att jag mådde fruktansvärt. Jag bråkade mycket med mina föräldrar och kunde inte resonera eller tänka klokt. Idag har jag och mamma en jättebra relation och jag kan verkligen berätta för henne hur jag tänker och mår. Hon förstår och stöttar mig till hundra procent.

Men trots att det var jobbigt att mina föräldrar fick reda på mitt mående så var det ändå bra. Om ingen hade vetat, varken mamma och pappa eller lärarna, så hade jag inte kunnat få något stöd alls, och det behöver man verkligen. Jag tycker att det är viktigt att prata med en vuxen om man är i tonåren och mår dåligt. En vuxen kan ge stöd och hjälpa dig att få rätt hjälp. Att inte stå ensam i sitt mående är viktigt.

3 reaktion på “Att våga berätta

  1. jag önskar så mycket att jag vågade berätta för mina föräldrar hur jag mår.
    jag vill inte att de ska veta, att de ska behöva vara oroliga. tänk om de ser det som ett misslyckande? tänk om de börjar anklaga sig själva, eller varandra.
    jag vill att de ska vara stolta över mig. att de ska se på mig och tänka att jag är deras perfekta, lyckliga och underbara lilla dotter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>