Att studera och ha psykiska problem

Hur lyckades du så bra med dina studier trots psykiska problem? Har du några tips som fungerade för dig?

När jag gick på högstadiet blev skolan väldigt lidande. Dels för att jag hatade skolan jag gick på, och dels för att jag mådde väldigt dåligt. Sedan började jag på världens bästa gymnasieskola och då gick det bättre, antagligen för att jag trivdes så bra. Skolan blev liksom den platsen som jag levde för, och jag mådde som bäst under tiden jag var där. När jag gick på gymnasiet var det som att jag var en frisk tjej mellan åtta till fem, sedan var jag sjuk varje kväll när jag kom hem till min ensamhet. Det första halvåret på gymnasiet var det ingen som visste om mina sjukdomar, inte förens Marcus dök upp. Sedan fick lärarna och mina kompisar reda på det, och trots att jag var så himla arg för det då så var det bra. Lärarna kunde stötta mig och göra upp en plan som fungerade, så att jag kunde studera och vara sjuk samtidigt. Mina lärare på gymnasiet var bäst, de såg alltid till att jag skulle orka. Det var först sista terminen som jag blev sjukskriven på heltid, då fungerade inte skolan längre. Trots att det var det värsta scenariot jag kunde tänka mig så blev det bra. Även då fick jag en individuell plan som gjorde att jag lyckades gå ut gymnasiet med endast 200 poäng IG. (en kurs jag inte kunde läsa pga sjukskrivningen).

Mitt bästa tips för att orka är faktiskt att prata med sina lärare. I många fall så går det att göra individuella planer utefter sina möjligheter. Sista terminen när jag var sjukskriven till exempel så behövde inte jag göra exakt alla uppgifter som de andra gjorde, utan jag fick studera hemma och göra det som absolut var nödvändigt för att kunna få ett betyg. Det mesta går att lösa, men ibland behöver man en bra plan för att det ska bli möjligt. Försök att inte vara rädda för att prata med era lärare, att förklara sin situation och försöka hitta möjligheter till att sina studier ska fungera visar bara att du är motiverad.

Sedan är det såklart viktigt att man lyssnar på sig själv och sina problem. Hälsan kommer ALLTID i första hand, livet är det viktigaste vi har. Att studera och samtidigt vara sjuk är absolut ingen omöjlighet, men det är viktigt att lyssna på sig själv och vad man egentligen orkar med. Det viktigaste i livet är att man är rädd om sig själv.

En reaktion på “Att studera och ha psykiska problem

  1. Exakt så var det för mig med! Grundskolan var hemsk men gymnasiet fungerade tack vare att lärarna gav mig en annan slags studieteknik att studera hemma osv. Vissa skolor är bra men sedan finns det vissa som inte alls tänker ge någon en förmån eller bli annorlunda behandlad, vilket är så feeeeel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>