Mediciner jag har ätit

Jag fick en fråga om jag kunde berätta vilka mediciner jag har ätit och hur de har påverkat mig.

Jag började äta antidepressiva mediciner när jag var fjorton, och jag har provat en hel del, och eftersom det är många år kommer jag inte ihåg alla, men jag ska försöka göra detta inlägg så bra som möjligt.

Under mina år som sjuk har jag testat en del antidepressiva mediciner och dem jag kommer ihåg att jag har ätit är; Cipralex, Procaz, Zoloft, Mirtazapin och Cymbalta (som jag äter idag). Jag har berättat lite om detta tidigare, men jag har aldrig känt någon effekt av antidepressiv medicin. Flera gånger har jag fått höra att jag inte svarar på denna typ av medicin, men jag är tveksam. Om ni minns så försökte jag för ett par månader sedan att plocka bort min Cymbalta men när jag gick ner i en väldigt låg dos blev jag genast sämre, vilket jag tycker är ett bevis på att jag trots allt får någon effekt även om den inte är speciellt god. Läkaren höjde då min Cymbalta igen och jag började må bättre.

Förutom antidepressiv medicin har jag ätit tre olika sömnmediciner, Propavan, Zopiklon och Theralen (som jag tar idag). Alla dessa tre mediciner har fungerat bra mot min sömn, men jag blev lite beroende av Zopiklon (som är narkotikaklassad i Sverige), vilket gjorde det lite små jobbigt att ta bort den, men det gick ju också över.

Jag har även ätit ångestdämpande medicin och de jag tagit är Atarax, Theralen, Seroquel och Zyprexa. Alla utom Atarax äter jag nu dagligen. Jag tycker dock att jag är felmedicinerad med Seroquel då den medicinen framför allt används vid psykoser och bipolär sjukdom, men att ta bort några mediciner är inte just nu aktuellt för mig då det inte gick så bra sist jag försökte. Och läkaren på avd 86 som skrev ut den tänkte att medicinen skulle vara bra mot min ångest, så jag får väl lita på det.

Alla mediciner kan ju medföra biverkningar, men för mig har det gått bra. Jag har aldrig fått så allvarliga biverkningar att jag har besvärats av det. Jag har drabbats av muntorrhet, darrningar, yrsel och trötthet, men jag ser inte det som något allvarligt problem och dessutom har det blivit bättre med tiden. Jag har däremot gått upp mycket i vikt av Zyprexa, men eftersom jag är normalviktig så är inte det heller ett problem för mig.

Jag tycker det är bra att testa medicin om en läkare gör den bedömningen att det skulle vara bra. Trots att jag inte har fått så bra effekt av antidepressiv medicin så vet jag många som har blivit hjälpta, och man förlorar aldrig något på ge det ett försök. Ta hand om er. ♥

3 reaktion på “Mediciner jag har ätit

  1. Var glad över att du aldrig har gått på benso! Det är nog det värsta (& bästa) man kan gå på…

    Jag trodde inte heller att mina mediciner påverkade mig, men när jag plockade bort dem så mådde jag genast mycket sämre. Och när jag satte in dem igen så blev jag bättre, precis som du.
    Så även om läkare säger att medicinerna inte fungerar som de ska så ska man alltid lita på sig själv! (Så länge man inte är alltför sjuk förstås.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>