Ett förtydligande om borderline och självskadebeteende

Jag fick en kommentar som löd ungefär såhär: ”Ett självskadebeteende är inte en sjukdom, utan ett sätt att hantera livet. Väldigt få människor med självskadebeteende lider av en psykisk störning i egentlig mening. Jag är positiv till mycket av det du skriver på din blogg, men ibland kan jag inte låta bli att irriteras över ”faktafel” och förklaringar.”

Först och främst, nej, ett självskadebeteende i säg är ingen sjukdom och det har jag nog aldrig påstått heller. Men jag vill också förklara, för er som missat, att jag har diagnosen borderline som innebär väldigt mycket mer för mig än ett tidigare självskadebeteende. Borderline är en psykisk sjukdom, eller personlighetsstörning, som ofta handlar om mycket mer än att man skadar sig själv. Vad borderline innebär för mig kan ni se i två videoinlägg här under. Jag har visat dessa innan, men kanske är det dags att lägga upp det igen? Om jag ”bara” hade haft självskadebeteende som problematik skulle jag ju knappast behöva bo på behandlingshem ett år till då jag nu är självskadefri sedan många månader tillbaka. Hoppas ni får lite mer klarhet i vad min problematik innebär!

[videofyme id=”794434″ class=”aligncenter”]

 

[videofyme id=”925243″ class=”aligncenter”]

13 reaktion på “Ett förtydligande om borderline och självskadebeteende

 1. ska man vara noga, så ÄR borderline ingen sjukdom, och inte heller de andra personlighetsstörningarna. de är just personlighetsstörningar! däremot är begreppet ”psykisk ohälsa” mer korrekt.

 2. Borderline är en personlighetsstörning. Ibland förekommer dessa 2 samtidigt hos en person, men det är också möjligt att ha ett självskadebeteende utan att också lida av borderline, precis som man kan ha borderline utan att också ha ett självskadebeteende. Hemskt att många personer, speciellt inom psykiatrin inte fattar det. Så fel det kan bli :/

 3. du är en så himla, himla bra människa. älskar allt du skriver om. jag undrar hur du fick din borderline, om den tog lång tid att få diagnos på och hur/vem/när du/någon började misstänka just den diagnosen? för jag tänker på mig när det gäller känslor, relationer och humör, att jag också pendlar väldigt grovt och har enorma problem med min omgivning. men det känns inte som att det är tillräckligt för att misstänka borderline, om du förstår vad jag menar?
  styrkekramar. <3

 4. Tack för ditt svar, Jessica! Men det var inte riktigt just DIN problematik jag syftade på i mitt inlägg. Jag säger absolut inte emot att emotionellt instabil personlighetsstörning inte innefattar mer än enbart ett självskadebeteende. Det vet jag mycket väl, men som någon ovan skrev, så verkar inte psykiatrin riktigt förstå det i alla lägen. Detta vet jag då jag själv är diagnosticerad med IPS, helt grundat på mitt tidigare självskadebeteende! Och detta är ju absurt, då det borde vara allmänt känt att självskadebeteende inte alltid är lika med borderline, precis som att borderline inte alltid är lika med självskadebeteende. Jag har INTE IPS helt enkelt!!

  Så nej, det var inte din specifika problematik jag ifrågasatte, det var några av dina tidigare inlägg som jag reagerade på (jag har inte länken till dessa inlägg just nu och jag kan inte heller exakt säga vad du skrivit, jag vet bara att jag reagerade på ett par formuleringar).

  Ta inte detta fel nu, Jessica! Detta är inte menat som kritik! :)

 5. Men psykisk störning är ju att vara sjuk, generellt, så jag tror visst man kan vara sjuk i borderline, som att man kan vara sjuk i allt annat t ex. Varför skulle borderline vara mindre sjukdom än ocd tex? Båda innebär en svårhanterlig problematik. Men bara för att man har en personlighetsstörning behöver man inte heller samtidigt klassas som sjuk, på samma sätt som nån med ocd kanske inte säger att den är sjuk i det(även fast sjukdom finns med i namnet).
  Så vem bryr sig om borderline rent formellt inte är en sjukdom utan personlighetsstörning? Man lider ju av sin PS och då kan man bli sjuk. Så resonerar jag. Sjukdom kommer i och med de handlingar du utför, som är karaktäriserande för denna PS, t ex som att svänga väldigtkraftigt i humöret och inte kunna reglera dina känslor. Säg någon som inte skulle kunna bli sjuk utav det.

  • Alltså störning och sjukdom är ju ord på samma sak. En definition av störning/sjukdom är ju att man avviker från något som anses vara normalt, vilket man kan säga att borderline är. Störningen/sjukdomen ska också innebära ett signifikant lidande för personen för att klassas som en psykisk störning. Allt detta gör ju diagnosen borderline.

   Sen kan man ju alltid diskutera det här med vad som är en sjukdom eller inte, skulle man följa min ovanstående definition av psykisk störning så skulle ju också diagnosen Aspergers syndrom räknas dit. Men det klassas ju som ett neuropsykiatriskt funktionshinder, även fast det orsakar lika mycket lidande som t ex borderline för vissa drabbade.

   Så att klassa något som en sjukdom eller inte, det är svårt. Det jag vänder mig emot är att säga att alla som skadar sig själva är sjuka.

 6. Borderline är enligt mig en slask och släng diagnos då ALLA med självskadbeteende får den förr eller senare. Och vet man inte vad personen i fråga lider av är det enklare att sätta den diagnosen än nån annan

 7. Precis som många tror att Borderline är något man lätt får om man har nån form av självskadeproblematik så ser även sjukvården på det på samma sätt ibland. Jag fick vänta tills för bara något år sen med att få min diagnos. Jag blev aldrig ens utredd just för att jag inte hade självskadeproblematik. Trots att jag bönade och bad om en utredning fick jag svaret av läkarna att det kan inte vara Borderline för jag har inget självskadebeteende. De bortsåg helt ifrån att det också var det enda kriteriet jag inte hade, allt annat stämde in i minsta detalj.

 8. Jag har tidigare fått diagnosen borderline personlighetsstörning och måendet har ju gått upp och ner. Tidigare i livet har jag mått väldigt dålig men den sen jag blev gravid har jag mått bättre än någonsin. Tills nu för nån vecka sen. Nu har det bara gått nerför igen. Lyckades bli fri från mitt självskadebeteende när jag blev gravid och har lyckats hålla det fram tills idag. Jag hade lovat mig själv att inte skada mig mer. Främst för dotterns skull men även för min så när jag idag ändå skadade mig själv har skuldkäsnlorna vällt över mig. Nu behöver jag nog gå och träffa en psykolog igen för så här vill jag inte ha det.

 9. Hej,
  Jag undrar hur du kan ha haft anorexi och nu är tjock!?
  Jag och fler andra med anorexi blir aldrig riktigt friska även om vi är det på pappret.
  Har du anorexi eller är det något tillstånd du skapade själv?
  Jag har en vän som triggar sig till ett anorektiskt tillstånd men som inte har anorexia. Hon bantar, spyr samt har många dagar av fastande. Jag förstår såklart att man kan ha ätstörning i den meningen att man har ett ätstörd förhållande.
  Men att du skulle haft anorexi känns konstigt..

 10. Jag har inte vetat typ något alls om borderline förut, så det var väldigt intressanta videobloggar tycker jag. Lite obehagligt bara för jag har alltid haft väldigt svårt med relationer, men alltid bara trott att jag helt enkelt är dålig på sånt. Men nu när jag såg din videblogg om relationer stämde alla symptom. Jag har aldrig haft självskadebeteende (förutom att jag ibland vill kontrollera maten när jag mår dåligt), men annars stämde det mesta i den andra videon också.. Men jag jobbar med mig själv och mina problem, så jag tror att min framtid blir riktigt bra bara jag inte gör några spontana beslut när jag har mina känslosvängningar :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>