”Fan vad du är tjock!”

Hur gör man när man har eller har haft ätstörningsproblem, kämpat som en idiot för att gå upp i vikt och bli frisk i tankarna – för att sedan får höra att man är tjock? När man vet så jävla väl att vägen tillbaka till svält inte gör en lycklig, men när det samtidigt känns som att man aldrig kommer orka kämpa emot rösterna i ens huvud?

Det finns inget enkelt svar på denna fråga. Jag tror faktiskt inte det. Men det finns tankar och tips. Först och främst, att bli kallad tjock är jobbigt. Vare sig man har haft en ätstörning eller inte. Det finns så många elaka ord som är hemska att få höra. Och jag hatar när människor är elaka mot varandra. Det gör mänskligheten mindre mänsklig. Människor som säger till någon med anorexia att han eller hon är tjock, ja, ordet mänsklighet passar knappt in där. Det gör mig faktiskt riktigt jävla förbannad. Anorexia är en dödlig sjukdom, och om någon slänger ur sig idiotiska kommentarer som kan leda till någons död – då undrar jag vart världen är på väg. Men, jag vet att det händer. Varje dag och överallt. Det har hänt mig också som jag nämnt tidigare.

Människor har varit elaka mot mig enorm åren. Både då & nu. Jävla tönt Jessica som skär sig och låtsas vara sjuk. Och fy fan vad tjock hon har blivit. Dessa ord lever jag med då och då. Och hur gör jag för att inte lyssna på mina ätstörda tankar som dyker upp emellanåt? Jag är en envis tjej som aldrig låter någon trycka ner mig. Jag tar ingen skit helt enkelt. Men har man en blogg med ganska många läsare – då får man skit. Men det är skillnad att läsa/höra elakheter och att beröras. Jag läser, men jag tar inte åt mig. Hade jag gjort det så hade jag antagligen inte kunnat fortsätta skriva här. Det har blivit en försvarsmekanism som gör att jag klarar mig. De allra bästa orden som jag kan ge er som råkar ut för detta, ord som jag får leva efter varje dag är: Det som någon säger eller skriver till dig – det handlar mer om den personen än vad det handlar om dig. Genom Spotlifes statistik kan man se vad människor har googlat för att hitta min blogg, och då och då dyker den här meningen upp. ”jessi91 – inte sjuk på riktigt”. Om någon tror att han eller hon vet bättre om min hälsa än vad jag och mina läkare gör – då är det bara tragiskt. Men det är viktigt att komma ihåg varför människor är duktiga på att döma eller vara elaka mot andra. Såklart kan det bero på mycket, men en vanligt orsak tror jag handlar om avundsjuka.

Men tillbaka till frågan, hur står man emot ätstörningstankarna när man får höra dessa ord? För mig har det varit viktigt att tänka på vad anorexian gav mig. Visst, den gav mig en undervikt, men jag har aldrig varit så olycklig som jag var under mina år med ätstörningar. Jag skulle aldrig vilja gå tillbaka till det, aldrig någonsin. Undervikt relaterar jag till olycka, därför saknar jag aldrig min kropp som jag hade då. Normalvikt är lycka för mig, och därför skulle jag aldrig frivilligt lämna den. När man har ätstörningstankar gäller det att försöka gå emot precis hela tiden. Att lära sig förstå tankarna. Vad vill du? Och vad vill din ätstörning? Om man är helt ärlig mot sig själv och inser att man gör en sak för att ätstörningen tycker det – försök att göra annorlunda. På så sätt går du emot den, och tillslut dör den. Ibland när jag får ätstörda tankar så väljer jag att äta. För att döda tankarna direkt. Innan tankarna dödar mig.

Det tar ofta tid att lära sig att tycka om sig själv, men det går. Att få hjälp med sin självkänsla och kroppsuppfattning tror jag är viktiga bitar för att bli fri från en ätstörning. Och att lära sig att inte vara rädd för ätstörda tankar. För de kommer finnas med dig under en period, hur länge varierar ju för alla. Det viktiga är inte vad man tänker, utan vad man gör med tankarna.

Kom ihåg att mobbning och elaka ord egentligen inte handlar om dig, utan om den eller dem som säger det. Och mat är medicin, och anorexia är inte lycka.

4 reaktion på “”Fan vad du är tjock!”

 1. Hej. Jag har läst din blogg nu ett tag och jag måste bara säga.. Fy fan vilken underbar tjej du verkar vara. Du är så otroligt stark och berör mig heeeela tiden. Och denna texten, berör mig lite extra då jag själv lider av ätstörning och har gjort alldeles för länge i mina ögon.
  Jag försöker ta till mig det du skriver och försöka tänka på det när det sviktar för mycket..

  Men det jag egentligen ville skriva är bara att jag beundrar dig något enormt!! Du peppar mig ska du veta. Och jag hoppas verkligen att dina levervärden blir bra och allt. Lider med dig <3

 2. ”en flicka som är stark” ja fyfan vad bra det stämmer!
  du är så himla stark! och ja, människor som säger dumma saker, de är dem de är fel på, och inte människan som får höra dem.
  jag har sagt dumma saker, som jag ångrar. ett tag när jag mådde dåligt försökte jag få alla mina kompisar att lämna mig, för att jag inte ville såra dem sedan när jag dog. så jag sa sjukt taskiga saker, och ja de lämnade mig. men nu så är de här i alla fall, vid min sida. precis som innan. men har aldrig ångrat mig så mycket i mitt liv.
  kram på dig <3

 3. Jag blir så jävla trött på folks skeva bild av hur en tjock människa ser ut. Du är verkligen inte tjock, det skulle nog krävas att du gick upp typ 40 kg för att bli tjock.
  Jag har 12 kgs övervikt, jag är inte tjock. Jag är ju långt ifrån smal, men jag är inte tjock.

 4. Vad är det för människor som säger att du hittar på? Att du på något sätt skulle vara tjock eller att din sjukdom inte är verklig…?
  Det är som att förminska allt man bär inom sig och säga ”ryck upp dig”. Att inte bli tagen på allvar var min största skräck när jag sökte hjälp, att mitt problem inte var så stort och verkligt som jag upplevde det. Som tur var fick jag sådan otrolig hjälp och människor som trodde på mig. Kan inte ens föreställa mig vilken kamp du måste ha gått igenom!!
  Du är verkligen fantastiskt stark, fortsätt så =)!!
  All kärlek!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>