update: leverutredning

Processed with VSCOcam with t1 preset

utredningen är snart klar och det känns så så så skönt.

sist jag skrev om sjukhusutredningen nämnde jag att jag skulle göra ett prov på mina gener i levern för att se om jag låg i riskzonen för att drabbas av en leversjukdom. jag har nu fått svar på detta gentest som visade att jag har en bra gen, och en dålig. men detta behöver absolut inte betyda att jag kommer bli sjuk i framtiden. man kan leva helt normalt med en dålig gen. så nej, jag ligger inte uppenbart i någon riskzon vilket såklart känns skönt. men att jag har en dålig gen är förklaringen till varför det ena levervärdet är för lågt.

i förra veckan tog jag nya leverprover som visade att det ena levervärdet hade stigit igen, men annars såg värdena hyfsade ut. nu har jag ett test kvar. om jag fattade det hela rätt så skulle vi titta på mina kopparvärden i levern. om det provet är normalt så är utredningen slut. läkaren berättade också att jag nu kunde leva som vanligt igen. alltså så får jag ta värktabletter då och då och jag får dricka måttliga mängder alkohol.

idag har jag också varit på sjukhuset och gjort ett nytt ultraljud. för sex månader sedan hittades ju en polyp i gallväggen och idag var det dags för återbesök. ultraljudet visade att polypen var kvar, men antagligen kommer detta inte att åtgärdas då jag faktiskt nästan aldrig har ont i magen längre.

slutsatsen är att jag inte har en leversjukdom och att jag antagligen aldrig kommer få svar på varför mina värden har varit dåliga. den enda förklaringen vi kan komma på är att det kan handla om är att jag har en något försämrad leverfunktion efter många år av överdoser och mediciner.

hur mår jag då, fysiskt? bättre, tycker jag. men det är svårt att säga när jag nu har ätstörningar igen. för trött blir man ju när man inte äter tillräckligt. så trött är jag, men jag kan omöjligt svara på vad det beror på. men jag är piggare nu än vad jag var under en period i alla fall. illamåendet är också bättre. det kommer över mig då och då, men inte som förr. magen mår också bättre, har inte alls lika mycket diarréer nu som jag haft förut. så fysiskt mår jag ganska bra. och det är såklart så himla skönt!

så, snart är detta över, förhoppningsvis för alltid. nu håller vi tummarna för att det sista provet ser bra ut så att jag kan slippa sjukhus och utredningar snart. tack till er som har peppat mig och hållit tummarna under den här långdragna och jobbiga utredningen med mycket väntan, undersökningar, akuten, väntan på cancerbesked och tusen miljoner rör blod. nu står jag snart på andra sidan och kan se tillbaka på den här tiden som förbannat jobbig, men nu är det snart över.

6 reaktion på “update: leverutredning

  1. Hej, jag har en fundering. Tror du att du hade fått detta återfall inom ätstörningen om dessa problem med levern inte hade uppstått, alltså all ångest och väntan och rädsla för att veta var det var och sådär.

    • Hej Emma! det känns ju nästan helt omöjligt att svara på då man inte kan veta. men jag tror såhär, att just nu hade jag nog inte blivit sjuk, men jag har ju upptäckt hur sårbar man är, så risken hade varit stor att jag i framtiden hade fått ett återfall när jag tvingas gå igenom en kris eller liknande. för jobbiga saker händer ju alltid i livet. så på ett sätt är det bra att detta händer nu när jag fortfarande bor på behandlingshemmet, och nu får man ju försöka jobba mot att bli såpass stabil att jag i framtiden kan gå igenom motgångar utan att bli sjuk. Kram!

  2. Jag vill tacka dig för att du i somras skrev en kommentar som verkligen hjälpte mig jättemycket. Jag beskrev i ett inlägg hur jag blivit bemött inom vården när jag sökte hjälp,och din kommentar hjälpte mig att våga söka både ett andra och ett tredje utlåtande. Så det är tack vare dig och några till som skrev att jag skulle fortsätta söka hjälp som gjorde att jag kunde få min diagnos.
    Tack så jättemycket <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>