svar på frågestunden – behandlingshemmet

Hur ser en typisk dag ut för dig på behandlingshemmet nu? Med aktiviteter, tankar och så vidare.
SVAR: Varje dag ser lite olika ut. Vi har ett aktivitetsschema här med olika saker för varje dag. Under mina fjorton månader här har min vardag sett olika ut beroende på hur jag har mått. När jag kom hit i september 2012 följde jag behandlingshemmets aktivitetsschema. Sedan började jag må bättre och kom då ut på praktik och hade många egna projekt. Sedan blev jag ju sämre igen och gick tillbaka till behandlingshemmets schema och där står jag nu. Men då mitt liv har vänt igen så hoppas jag att jag snart ska ta mig ut till ”verkligheten” igen med skola eller praktik. Jag har en liten idé på hur jag framöver ska berätta för er vad jag gör varje dag på behandlingshemmet, så det kommer. Men nu ska ni få höra lite kort hur en dag kan se ut.

Det är väckning kvart över sju och morgonsamling klockan åtta. Då tittar vi på nyheterna och sedan går vi igenom vad som ska hända under dagen. Efter morgonsamlingen är det frukost och klockan nio börjar första aktiviteten som till exempel kan vara skapande, utegrupp, sociala färdigheter, städgrupp, social träning, terapi, individuella saker, fysiskt aktivitet, livstema, egna projekt, bakgrupp med mera. Klockan tio är det fika och halv elva går man tillbaka till aktiviteten fram tills lunchen, klockan tolv. Sedan är det lite paus då personalen har rapport, men cirka halv två börjar eftermiddagsaktiviteten och håller på fram till fyra ungefär. Sedan är alla måsten för dagen över och då brukar det bli en lugn kväll med mycket kortspel och tv-tittande. Halv sex äter vi middag och halv nio äter vi kvällsmat. På kvällarna brukar jag sitta en del framför datorn, titta på film eller serier, spela kort eller se på tv.

På helgerna brukar det vara väldigt lugnt. Vi har sovmorgon fram till tolv och då äter vi frukost/brunch. Sedan gör vi lite vad vi känner för. Ofta hyr vi film och myser, och ibland åker vi iväg på olika saker.

Ibland känner jag mig lugn och harmonisk här och ibland är jag fruktansvärt uttråkad och tycker att tiden går extremt långsamt. Ibland är jag så trött på att spela kort och ibland är det roligt och mysigt. Man får försöka göra så mycket saker man kan som man tycker är roligt och de dagarna man har tråkigt får man försöka gå igenom så gott det går. Vi har ofta mysigt och roligt ihop, boende och personal, men ibland är man bara SÅ trött på att vara här. Och det är ju inte så konstigt. Ibland längtar jag så mycket efter att få en egen lägenhet och börja leva på riktigt att det gör ont i hjärtat. Men det kommer!

Hur länge kommer du bo på behandlingshem? Vad vill du göra efter din tid på behandlingshemmet?
SVAR: Jag vet inte hur länge jag blir kvar här. Från början var det sagt två år, alltså till ungefär september 2014, men jag vet inte. Man får se hur det går och sedan är det självklart en pengafråga också. Men till minst hösten 2014 tror jag!

Jag har massor med planer om vad jag ska göra när jag blir utskriven. Jag ska flytta till Jönköping och börja läsa till sjuksköterska, sedan vill jag hålla på med psykisk ohälsa av något slag. Kanske föreläsa och självklart fortsätta och utöka jourmejlen som jag driver. Sedan vill jag bara leva. Ha roligt med mina vänner, träffa nya, bli kär, dansa till halv fem på morgonen, skratta och leva ett helt vanligt liv.

Vad gör behandlingshemmet för att hjälpa dig med din ätstörning?
SVAR: Just nu är alla bara glada. Jag och personalen. För att jag med hjälp av behandlingshemmets ultimatum bestämde mig för att hjälpa mig själv. Börja äta och hitta tillbaka till den tjejen som jag egentligen är. Hon som älskar att fika, pratar mycket och skrattar ännu mer. Just nu försöker jag bara återhämta mig och leva i den lyckan jag känner. Men i terapin har vi mycket att gå igenom, dels om allt det som har hänt, men också prata om hur vi (jag) ska göra för att undvika att bli sjuk igen i framtiden. Vid måltiderna sitter jag tillsammans med personalen och jag får stöd när jag lägger upp mat.

Hur mycket pengar kostar du att ha på behandlingshem per dygn?
SVAR: Jag vet inte. Men jag vet att den här behandlingen är dyr. Och jag är tacksam, otroligt tacksam, för att jag får den här chansen och jag ska göra allt för att ta vara på det och bli så frisk jag bara kan.

Processed with VSCOcam with f2 presetEn bild från en snöig vinter på behandlingshemmet. Bilden föreställer gårdsplanen och stallet där vi har alla djur :)

6 reaktion på “svar på frågestunden – behandlingshemmet

  1. Jag blir så glad över att du är tacksam över att få hjälp och bo på behandlingshem. Det är så många som inte är det, vilket gör mig fruktansvärt arg för det finns folk som vill men inte får någon hjälp.

  2. Jag vill bara säga att jag tror på dig så jävla mycket. Du kommer grejja det här jessica!!!!!! Bakslag är ok..kämpa på nu och varje gång du känner tvivel kring maten så försök att tänka att du förtjänar att må bra. Tänk den tanken till dig själv varenda gång du står i valet och kvalet. Du är grym Jessica, kom ihåg det. Jag tror verkligen på dig!!!!!!! många kramar Sara

  3. Det verkar som att du har hamnat på ett riktigt bra ställe och det är skönt att höra. Skönt att du är i bra händer och är omgiven av fin personal som kan hjälpa och stötta.
    Tusen kramar! <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>